Brouwerij D’n Draok
Hoe het begon – 2012/2013
De brouwmeester van Brouwerij D’n Draok brouwt al sinds 2012 mooie biertjes waarbij de vraag snel groter werd dan het aanbod. Het is begonnen op het fornuis en de biertjes waren erg snel op. De pan werd groter en groter totdat de keuken echt te klein werd en het groter moest worden aangepakt in de garage. Er kwam een 3 ketel systeem van 50L waarmee het volume omhoog ging en het bier ook nog eens reproduceerbaar was, dat laatste is erg belangrijk! Toen is het echte semi-professionele bierbrouwen begonnen. Met echte invloed op en beheersing van het proces en de smaak. Het eerste biertje wat ontwikkeld werd was de Triple Twelve, dat was eind 2014. Die werd zo goed ontvangen dat ook de Bossche horeca interesse toonde. Niet voor niets, want de Triple Twelve kreeg een eervolle vermelding bij de verkiezing Brabants Lekkerste Bier, niet slecht voor een starter……. Toen is ervoor gekozen om een echte brouwerij te worden, dus officieel.
Begin 2015 is het papierwerk dan ook doorlopen. Kamer van Koophandel, BTW nummer, Bestemmingsplan bij de gemeente, AGP bij de Douane, voldoen aan de eisen van de Voedsel en Warendienst en inschrijven in de brouwersverenigingen. Het kostte wat moeite maar toen was het echt de derde officiele Bossche Brouwerij met eigen brouwketels.
De “verovering”van ‘s-Hertogenbosch – 2015/2016
Vanaf daar ging het verder. Biertjes ontwikkelen en proberen aan de vraag te voldoen van de eerste twee afnemers: Proeflokaal ’t paultje en slijterij Mitra Copernicus2000. Dankzij deze twee speciaalbier minnende zaken konden de Draokjes makkelijker de weg vinden naar de (lokale) bierliefhebbers. En met succes, de vraag werd al snel weer groter dan het aanbod. Er kwamen meer cafe’s, restaurants, slijterijen en speciaalzaken bij die de Draokjes graag in het assortiment wilden plaatsen. Om die reden worden de vaste Draokjes, inmiddels al 7 soorten, door de brouwmeester van D’n Draok zelf
gebrouwen bij bevriende grotere brouwers in de buurt, die hebben wat meer capaciteit. In de eigen brouwketels worden nieuwe bieren ontwikkeld en zowel prototypes als limited editions gemaakt. Inmiddels is er al een hele serie aan Draokjes verkrijgbaar op diverse plekken en zowel in fles als van de tap.
Na het behalen van een eervolle vermelding en een plek in de top 5 van Brabants Lekkerste Bier verkiezing 2015 met de Triple Twelve is er in 2016 weer meegedaan. En wederom met succes. De Gerstewijn is Fijn is zelfs tot de finale doorgedrongen, uiteindelijk net niet gewonnen……. maar wat een prestatie. Twee keer achter elkaar bij de lekkerste Bieren van Brabant. Het gaat goed, maar voor de verkrijgbaarheid gaat D’n Draok voor kwaliteit en niet voor kwantiteit, zowel voor de Bieren als de locaties. Er komen steeds meer mooie plekken waar de Draokjes verkrijgbaar zijn, maar D’n Draok blijft lokaal, dus alleen focus op ‘s-Hertogenbosch en omliggende dorpen en gemeenten. Hiermee kan D’n Draok de vraag aan en blijft het een mooi, uniek en ambachtelijk lokaal product!
Uitbreiding – 2016/2017
De Draokjes gaan dermate goed dat er behoefte ontstond aan meer zelf te beheren capaciteit. Er werd al naast de brouw in de igen ketels ook regelmatig zelf gebrouwen bij collegabrouwerij Thissen’s Brouwerij in Lith. Dat zal ook nog wel even zo doorgaan. Daarnaast is er door D’n Draok ook een reeks bieren voor Rosmalen ontwikkeld, met een eigen smaak, fles en etiket. Dit onder het merk Rosmalla. Er was dus meer brouwcapaciteit nodig. Er is inmiddels een samenwerking gestart met Uthoka Brouwstudio. Samen zijn we aan het bouwen en klussen in een pand in Berlicum, kwartiertje fietsen van de brouwlocatie in ‘s-Hertogenbosch. Binnenkort kunnen beide brouwers beschikken over een brouwcapaciteit van 3000L per maand. Ieder zal zijn eigen identiteit behouden en zijn eigen bieren brouwen. D’n Draok doet dus de reeks Draokjes en de bieren van Rosmalla. De protos en kleine series blijven gebrouwen worden in de brouwerij in ‘s-Hertogenbosch.
De volgende stap – 2022
Inmiddels is de Brouwstudio volledig overgenomen door Brouwerij D’n Draok. Alle seizoensbieren, specials en Barrel Aged bieren van D’n Draok worden in de brouwerij in Berlicum gebrouwen. Ook de bieren van Batches Brewery en vele private labels voor bedrijven en horeca worden in de brouwerij van D’n Draok gebrouwen.
De hardlopers zoals de Blond, Dubbel en Tripel worden inmiddels weer zelf (!) bij collegabrouwers gebrouwen en gebotteld. Zo is er een optimale balans in brouwcapaciteit, volume en het bieden van beleving rondom bier.
En verder?
Er zijn momenteel 3 locaties waar D’n Draok de Draokjes brouwt.
Zowel in eigen ketels als als huurbrouwer. Zo kan er ideaal worden afgestemd op volumes en (siezoens)pieken. Zo is er een goede en gezonde balans. Er zal vooral worden geinvesteerd in de beleving rondom bier.
Er kunnen al proeverijen, rondleidingen en bierbrouw workshops worden geboekt. Onder de naam BrewAcademy kun je alles vinden over het (zelf) brouwen van bier, Masteclasses, proeverijen, private labels enzovoorts.
En in de toekomst hopen we ook nog een echt proeflokaaltje te openen……
D’n Draok is lekker bezig:
– eigen brouwerij in Berlicum
– workshop brouwerij & proeflokaal in Berlicum
– samenwerking met de Bossche Stokers om echte Bossche Whisky te maken onder het merk Duketown Spirit
– samenwerking met Uthoka Brouwerij waar we de hele bijzondere bieren van Batches maken
Het is niet saai in de wereld van D’n Draok….. wordt vervolgd.
Proost, en geniet met maten!
Like de FACEBOOK pagina van D’n Draok en blijf op de hoogte.
Like de UNTAPPD pagina van D’n Draok en zie ook wat anderen van de Draokjes vinden.